YKS’ye Girecek Engelli Adaylar Dikkat!

Yazan: 05 Mart 2018 Pazartesi  
Kategori: HABER

ÖSYM, YKS ile ilgili sıkça sorulan sorularda, zaman zaman kafa karışıklığı yaratarak, sınav iptallerine neden olan uygulamalara da netlik kazandırdı. Engelli ve sağlık sorunu yaşayan adayların, raporlarını devlet veya üniversite hastanesinden alması, kullanmaları gereken araç-gereç ve ilaçlarını ise ‘sağlık/engel bilgi formu’ndaki ilgili bölüme yazmaları gerekiyor.

 

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili sıkça sorulan sorular arasında engelli adayların akıllarına takılanlara da açıklık getirdi. Buna göre adayların devlet ve üniversite hastanelerinden alınan sağlık raporlarıyla başvuru yapması bekleniyor, özel hastanelerinki kabul edilmiyor. Ayrıca istenen belgelerin doğrudan ÖSYM’nin Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na ulaştırılması gerekiyor, bunlar başvuru merkezlerine bırakılmamalı. İşte engelli ve sağlık sorunu olan adaylar için akıllara takılan 10 soru:

 

- YKS’ye engelli olarak başvuru için ne yapmalıyım?

 

‘Engelli Salonlarında’ sınava alınmanız için engelli sağlık kurulu raporu veya sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini bir devlet veya üniversite hastanesinden edinmelisiniz. Özel hastane raporları kabul edilmiyor. Ardından doldurulan ‘sağlık/engel bilgi formu’nu, bu durumu belirten ‘dilekçe’ ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na ulaştırmalısınız. Bu belgeler doğrudan ÖSYM’ye gönderilmeli. Başvuru merkezlerine bırakılmamalı. (06800 Bilkent-ANKARA)

 

- Görme engelliyim, sınava okuyucu yardımı alarak gireceğim. Tüm sorulardan sorumlu muyum?

 

Okuyucu yardımı talep eden bir adaysanız; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorularla, karmaşık ifade içeren soruları cevaplamayacaksınız.

 

- Sağlık sorunumdan dolayı sınavda kullanmam gereken araç-gereç var. Bunlar sınava alınır mı?

 

‘Sağlık/engel bilgi formundaki ‘sınava getirilebilecek araç ve gereçler’ alanını doldurarak, bu belgeyi başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmalısınız. Bu şekilde araç-gereçler sınava alınabilir.

 

- Az gören görme engelli bir adayım. Soruları kendim okumak istiyorum, bu durumda bana görme problemimden dolayı sınavda ek süre verilecek mi?

 

Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak, engelli sağlık kurulu raporlarında görme sistemi, göz hastalıkları, görme bozukluğu oranı yüzde 25 ve üzerinde olan az gören adaylara ek süre verilir.

 

- Görme engelliyim, sınav için başvurumu yaptım. Sınavda 14 punto soru kitapçığı ve 14 punto cevap kâğıdı alabilir miyim?

 

Soru kitapçığını kendi okuyabilecek durumda olan görme engelli adaylara, talepleri doğrultusunda 9 ya da 14 punto yazı karakterinde yazılmış soru kitapçığı veriliyor. Ancak cevap kağıdı 9 punto. Bunu göz ardı etmeyin, istediğinizde işaretleyici yardımı da alabiliyorsunuz.

 

- İşitme engelli adaylar için sınav uygulamaları neler?

 

Sınava giriş belgelerinde ‘işitme cihazı/biyonik kulak’ yazılı olan işitme engelli adaylar, bu cihazlarla sınav binalarına kabul ediliyor. Ancak, cihazınız salon görevlileri tarafından sınav öncesinde teslim alınıyor ve tamamlandıktan sonra geri veriliyor.

 

- Bedensel engelli adaylar için sınav uygulamaları neler?

 

İlgili raporlarda yer alan bilgileriniz göz önünde tutularak sınav yeri atamaları yapılıyor. İhtiyacı olan bedensel engelli adaylara işaretleyici yardımı da veriliyor.

 

- Astım ilacımla sınava girmem gerekiyor. Ne yapmalıyım?

 

Başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na ulaştırılması gereken belgeler arasında yer alan sağlık/engel bilgi formundaki ‘sınava getirilebilecek araç ve gereçler’ başlığı altındaki alanı doldurmalısınız.

 

- Engelli sağlık kurulu raporumda zihinsel mental retardasyon (MR) teşhisi bulunuyor. Benim durumumdaki engelli adaylar için sınav uygulamaları neler?

 

Engelli sağlık kurulu raporlarında; zihinsel mental retardasyon (MR) ile sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluk, özgül/özel öğrenme güçlüğü olduğu belirtilen adaylara ek süre ve talepleri doğrultusunda okuyucu ile işaretleyici desteği sunuluyor.

 

- Daha önce engelli olarak sınava girdim. Tekrar rapor göndermem gerekir mi?

 

2014 ve sonrasında EKPSS ve e-YDS hariç, engelli sağlık kurulu raporu/sağlık kurulu raporu ile ÖSYM’nin herhangi bir sınavına başvurunuz varsa ve engel durumunuzda bir değişiklik yoksa tekrar göndermeniz gerekmiyor.

 

04.03.2018 – Hürriyet

İzmir’de Engelli Kadınlardan Cinsel İstismar Tepkisi

Yazan: 05 Mart 2018 Pazartesi  
Kategori: HABER

izmir-engelli-kadinlar

İzmir’de, engelli kadınların yaşadıkları sorunlar ve ayrımcı uygulamaları protesto etmek amacıyla bir araya gelen İzmir Engelli Kadınlar Güç Birliği üyeleri, Kars’ın Kağızman ilçesinde yüzde 50 zihinsel engelli genç kızın cinsel istismara uğraması iddialarına tepki göstererek, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

 

Çağdaş Görmeyenler Derneği, Buca Engelliler Derneği, Engel Siz Yaşam Derneği ve Görmeyenleri Koruma Derneği’nden oluşan İzmir Engelli Kadınlar Güçbirliği üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Konak’ta bir araya gelen çok sayıda engelli kadın üyeler “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Ayrımcılık değil insan hakları” gibi sloganlar attı.

 

Grup adına, görme engelli Türkçe öğretmeni Emel Gölge (34) açıklama yaptı. 8 Mart’ın dünyada ve Türkiye’de emekçi kadınlar farkındalık günü olarak yaşandığını ifade eden Emel Gölge, hem kadın hem engelli oldukları için cinsel, fiziksel istismara, şiddete maruz kaldıklarını öne sürerek, toplumsal yaşama katılımda, temel hak ve özgürlüklere ulaşmakta çoklu ayrımcılığa uğrayan bireyler olduklarını söyledi.

 

Kendileriyle ilgili yasal düzenlemelerin uygulamaya geçirilmemesi nedeniyle birçok hak kayıplarına uğradıklarını, hatta evlerinden dışarı çıkamadıklarını dile getiren Gölge, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin imzalandığını belirterek şöyle konuştu: “Buna göre taraf devletlerin, engelli kadınların ve kız çocuklarının uğradıkları çok yönlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve insan hak ve özgürlüklerinden eşit yararlanmaları bakımından almaları gereken tedbirler düzenlenmiştir. Tüm yasal düzenlemelere rağmen engelli kadınlar hem cinsiyetleri hem de engelleri yüzünden çoklu ayrımcılığa maruz kalmaktadır. İş imkanlarından mahrum bırakılmakta, okullardan dışlanmakta, evliliğe yada partnerliğe layık olmadıkları düşünülmektedir. Engelli kadın ve kız çocuklarının okur yazarlık ve okula gitme oranları oldukça düşük durumdadır. Kızlarının hayatta çok az imkanı olacağını düşünen ebeveynler de onları okula göndermek istememektedirler.”

 

TAM VE EŞİT OLMAK İSTEDİLER

 

2010 yılında yapılan Engellilerin Sorun ve Beklentileri Araştırması’na göre, engelli kadınların yüzde 54.9’unun okur yazar olmadığını ifade eden Emel Gölge, İŞKUR 2014 istatistiklerine göre, işe yerleştirilen her 5 erkeğe karşın sadece bir kadının istihdam olanağı bulduğunu vurgulayarak, engelli kadın özelinde herhangi bir istihdam kotası bulunmamasının kendilerini dezavantajlı konuma soktuğunu savundu. Engelli kadınların siyasete ve karar mekanizmalarına katılımının da oldukça düşük oranda olduğunu kaydeden Gölge, “Bedensel engelli kadınların jinekolojik muayeneleri için başvuracakları muayenehaneler erişilebilir değil. Yani engel türlerine göre çeşitlenen sağlık hakkına erişimde önemli sorunlar yaşanmaktadır. İnsan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde farklılıklarımıza saygı duyularak ne engelimizden ne de cinsiyetimizden dolayı ayrımcılığa, istismara, şiddete uğramadan, toplumsal yaşama katılmak, temel hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmak istiyoruz. Son günlerde toplumda infial yaratan Kars’ın Kağızman ilçesinde yüzde 50 zihinsel engelli olan genç kıza 27 şüpheli tarafından tecavüz edilmesini şiddetle kınıyoruz. Yargıyı 27 şüpheliye gereken cezayı vermesi için göreve davet ediyoruz” dedi.

 

04.03.2018 – DHA